ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
Δηλαδή, αν μάθετε από τι το πάθατε τι θ΄ αλλάξει; Θα προσέχετε να μην το ξαναπάθετε;
WHAT'S UP DOC ?

Όσον αφορά, τους λόγους οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν λευχαιμία - εκτός κι αν εργάζεσθε ως συντηρητής γεννητριών πλουτωνίου στο Κοζλοντούι, οπότε δεν υπάρχει μεγάλη αμφιβολία - οι απόψεις διίστανται και τριίστανται αλλά, συνήθως, αλληλοσυμπληρώνονται. Εκτός, λοιπόν, από συγκεκριμένους "βαρείς" αιτιολογικούς παράγοντες, όπως η ραδιενέργεια που αστειευθήκαμε πριν, συγκεκριμένες και σαφείς αιτίες δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί. Η πιο διαδεδομένη άποψη, τη σήμερον, είναι πως η πρόκληση της λευχαιμίας είναι συνήθως πολυπαραγοντική. Αλλά, ακόμα κι αν σε γενικότητες μπορούμε να εικάσουμε δύο-τρεις επιβαρυντικούς παράγοντες, σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι δυνατόν να συμπεράνουμε τα αίτια που προκάλεσαν την λευχαιμία για έναν συγκεκριμένο ασθενή. Άρα, ας αρκεστούμε στο γεγονός ότι το πάθαμε και όσον αφορά το γιατί το πάθαμε, μάλλον με την απορία θα πεθάνουμε! Και, επιτέλους, πάψτε αυτές τις ιστορίες περί κληρονομικότητας! Οι γιατροί μου το είπαν καθαρότατα: η λευχαιμία ΔΕΝ είναι κληρονομική! Είναι, ας το πούμε έτσι, επίκτητη. Οφείλεται σε μεταλλάξεις που συμβαίνουν στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας, για διάφορους λόγους. Άρα δεν είναι το "γραφτό" μας να το πάθουμε, είναι το "ξυστό" μας! Πρόκειται απλά περί λαχείου!



Συγκεκριμένα, τώρα, για δυο-τρεις λόγους που εικάζεται ότι μπορεί να προκαλέσουν την ασθένεια τολμώ να προχωρήσω σε κάποιου είδους διαχωρισμό. Από τους παράγοντες, λοιπόν, εκείνους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι / ύποπτοι για τη λευχαιμία, είναι προφανές πως άλλοι δρουν πρωτογενώς, είναι δηλαδή άμεσα υπεύθυνοι για τις μεταλλάξεις των κυττάρων, ενώ άλλοι δρουν δευτερογενώς εξαντλώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ελαχιστοποιώντας την έμφυτη ικανότητα αντίδρασης του οργανισμού μας. Η διάκριση αυτή δε γνωρίζω ακόμη αν έχει ιατρική βάση, έχει όμως σίγουρα λογική. Και συνεχίζω...

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ...

Αναφέραμε πιο πάνω τη ραδιενέργεια, η οποία είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας κάτι παραπάνω από προφανής, βγάζει μάτι. Είναι περιττό να αναφερθούμε εκτενέστερα σε αυτήν. Ωστόσο, μας δίνει την ευκαιρία να επισημάνουμε πως η λευχαιμία είναι, γενικότερα, το αγαπημένο παιδί των διαφόρων ειδών ακτινοβολιών ή τοξικών παραγόντων. Το ποιες ακτινοβολίες επιβαρύνουν και ποιες όχι, δε γνωρίζω, άρα μάλλον θα χρειαστεί ν' αναζητήσετε την απάντηση σε άλλη σελίδα (τι περιμένατε για τα λεφτά που δίνετε;).

Έτσι, παρόμοια με τις ακτινοβολίες, μπορεί να αποδειχθεί επιβαρυντική και η παρατεταμένη έκθεση, π.χ. λόγω εργασίας, σε συγκεκριμένες τοξικές ουσίες (όπως το βενζένιο, διάφοροι διαλύτες, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και λιπάσματα).

Με τη λογική αυτή, μπορεί καθημερινά να βομβαρδιζόμαστε από αμέτρητες "ύποπτες" ουσίες και ακτινοβολίες και να μην έχουμε ιδέα τι γίνεται στον οργανισμό μας. Αυτό δεν είναι λάθος αλλά, για να μην επεκταθούμε σε θεωρίες συνομωσιών περί συμφερόντων και στατιστικών ερευνών που "θάφτηκαν" μυστηριωδώς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερωνόμαστε, όσο είναι δυνατόν, να φυλαγόμαστε, όσο είναι εφικτόν, και να κάνουμε το σταυρό μας, όσο είναι πιθανόν. Αυτά...

Έρευνες πολλές γίνονται, επίσης, τα τελευταία χρόνια, και για την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, τα οποία δημιουργούνται από τα ηλεκτροφόρα καλώδια και, σε μεγαλύτερο βαθμό, από τους πυλώνες της ΔΕΗ. Οι έρευνες αυτές, απ' όσο διαβάζω αρκετά συχνά στις εφημερίδες, πραγματοποιούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στις ΗΠΑ και κυρίως για τις μικρές ηλικίες. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα των ερευνών δεν συνάδουν πάντοτε με τις υποψίες ή τις εικασίες των επιστημόνων, που σημαίνει πως τίποτα δεν είναι επιβεβαιωμένο (αλλά όσο μπορούμε να φυλαγόμαστε, καλό θα μας κάνει, κακό δε θα μας κάνει).

Διαβάζω, ακόμη, πως υπάρχουν και μερικά είδη γενετικών ανωμαλιών τα οποία παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν το σύνδρομο Down, η αναιμία Fanconi, το σύνδρομο Bloom, και άλλα πολλά τα οποία μην περιμένετε, βεβαίως, από μένα για να σας τα αναλύσω!

Και, φυσικά, τι άλλο θα μπορούσε να λείπει; Λείπει ο Μάρτης απ' τη Σαρακοστή; Υπάρχει κουβέντα που να περιστρέφεται γύρω από ιατρικά θέματα και να μην κάνει την εμφάνισή του, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, το κάπνισμα; Μαζί με όλα τα άλλα καλά που προκαλεί, λοιπόν, το κάπνισμα είναι ύποπτο και ως επιβαρυντικός παράγοντας λευχαιμίας, εξαιτίας των χημικών των οποίων περιέχει (βλ. βενζένιο, πολώνιο-210, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, κ.λπ.). Τώρα, βέβαια, ξέρω! Καλά, καλά, φτάνει, μην επιμένετε! Με έχετε πείσει! Από αύριο το κόβετε... "μαχαίρι"!!!

Άκουσα δε και το πολύ προχωρημένο, από σοβαρό Έλληνα επιστήμονα σε συνέντευξή του στην ΕΤ3 (θα με συγχωρέσετε όμως γιατί δε θυμάμαι το όνομά του, ήμουν υπό την επήρεια χημειοθεραπείας όταν τον παρακολούθησα): υπάρχει, λέει, πιθανότητα (επειδή ουσιαστικά το αρχικό καρκινικό κύτταρο δεν είναι παρά μια μετάλλαξη, μια απόκλιση δηλαδή από το φυσιολογικό) η μετάλλαξη εκείνη που θα μας προκαλέσει τη λευχαιμία ή οτιδήποτε άλλο, να προκληθεί από την επίδραση των κοσμικών ακτίνων.

Οι ακτίνες αυτές αποτελούνται, κατά κύριο λόγο, από πρωτόνια και άλλα φορτισμένα σωματίδια τα οποία κινούνται με υψηλές ταχύτητες και προέρχονται από την ακτινοβολία των άστρων ή άλλων ουρανίων σωμάτων. Οι ακτίνες αυτές κατακλύζουν το σύμπαν και βομβαρδίζουν τη Γη από παντού, η σημαντικότερη πηγή τους όμως, λόγω απόστασης, είναι ο αγαπητός μας Ήλιος. Τυχαίνει τώρα, εμείς, εκεί που περπατάμε για να πάμε στην καφετέρια, να συγκρουστούμε με κάποια κοσμική ακτίνα (ουσιαστικά συγκρουόμαστε με πάρα πολλές) αλλά δε παίρνουμε χαμπάρι. Το κύτταρο, όμως, του σώματός μας το οποίο συμμετάσχει στην κρούση όχι μόνο παίρνει χαμπάρι αλλά ζαλίζεται και παθαίνει κρίση ταυτότητας (ή επιστημονικότερα, μεταλλάσσεται). Δε παίρνει πια από λόγια, τσαμπουκαλεύεται και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα, θέτοντας σε δοκιμασία το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αν, λοιπόν, το τελευταίο αποτύχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή, τότε κάποια στιγμή βρισκόμαστε ξαπλωμένοι στη κλινική, με το ARA-C να στάζει σταγόνα-σταγόνα, και μη χειρότερα!

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ


ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ...

Τα προαναφερθέντα είναι, λίγο ή πολύ, αν όχι προφανή, τουλάχιστον ευκολονόητα και αναμενόμενα. Αλλά να 'τανε μόνον αυτά! Διαβάστε τώρα μερικά πολύ απλούστερα αλλά και πολύ, μα πολύ, πιο ύπουλα!


Ίσως, η απλούστερη αιτία που έχω ακούσει, είναι η υπερκόπωση! Ναι, ναι, καλά ακούσατε, υπερκόπωση! Όπως έγραψα και νωρίτερα, ο οργανισμός έχει τους δικούς του μηχανισμούς άμυνας για τα καρκινικά κύτταρα και τα πάει μια χαρά, ώσπου εσείς κάποια μέρα αποφασίζετε ότι μονάχα 8 ώρες εργασίας δε σας φτάνουν, και πιάνετε τα υπόλοιπα πολλαπλάσια του 8! Το κάνετε μία, το κάνετε δύο, το κάνετε για ένα χρόνο συνεχώς, κάποτε ο οργανισμός ξεπερνάει τα όριά του. Κάτω από τις συνεχείς συνθήκες κόπωσης, πίεσης και άγχους, το σώμα μας αδυνατεί να διατηρήσει τις λειτουργίες του στα ίδια υψηλά επίπεδα, ατονεί. Ατονεί το σώμα, ατονεί και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δηλαδή ατονούν οι μηχανισμοί άμυνας. Πράγμα που σημαίνει ότι κρυώνουμε και αρρωσταίνουμε ευκολότερα ή, ακόμα χειρότερα, ανάλογα τον άνθρωπο και τον οργανισμό του, τα καρκινικά κύτταρα (πάσης φύσεως) βρίσκουν πάτημα, τώρα που το ανοσοποιητικό υπολειτουργεί, και κάνουν παιχνίδι μόνα τους, ήτοι σημαίνει: λευχαιμία και χίλια-δυο άλλα καλούδια που δεν τα βάζει ο νους μας.

Έτσι, την επόμενη φορά που θ' ακούσετε κάποιον παλαιότερο να μουρμουράει πως "η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη", κανονίστε να γελάσετε πάλι! Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως όποιος κουράζεται πολύ θα πάθει λευχαιμία. Τα πάντα εξαρτώνται απ' τον άνθρωπο, τον οργανισμό του αλλά και την κατάσταση που βρίσκεται κάποια συγκεκριμένη στιγμή (η "κακιά στιγμή" που λέμε). Αν, τώρα, εσείς νιώθετε τόσο σίγουροι για τον εαυτό σας, με γεια σας με χαρά σας, συνεχίστε να κάνετε του κεφαλιού σας (αλλά μην γυρίσετε μετά να μου πείτε ότι δε σας το είπα)!

Η ίδια λογική και διαδικασία επαναλαμβάνεται κι έπειτα από μια σοβαρή ή μακροχρόνια ασθένεια, οπότε ο οργανισμός μας παρουσιάζεται αποδυναμωμένος και ανίσχυρος ν' αντιδράσει σε μια νέα, άμεση πρόκληση, και τα λοιπά, και τα λοιπά...

Τον πιο σημαντικό, όμως, παράγοντα τον άφησα τελευταίο για να τον θυμάστε καλύτερα... Ψ-Υ-Χ-Ο-Λ-Ο-Γ-Ι-Α !!! Αμ πως, τι νομίζατε; Πως άλλο το σώμα κι άλλο το πνεύμα; Αυτά αφήστε τα να τα λένε οι κακομοίρηδες οι φιλόσοφοι, που κακομεγαλώσανε μέσα στη μιζέρια και βρήκανε καταφύγιο σε ιδέες που μυρίζουν φορμόλη και ποντικοφάρμακο! Για αυτούς είναι ο τάφος, αλλά για μας είναι η ζωή. Και η ζωή, η ζωή της πράξης, η ζωή του αγώνα, μας διδάσκει πόσο άρρηκτα δεμένα είναι οι ψυχές και τα κορμάκια μας. Οι γιατροί θα σου έχουν πει, φυσικά, πως η καλή ψυχολογία βοηθάει καταλυτικά στη θεραπεία. Δεν παραδέχονται, όμως εύκολα, οι πονηρούληδες πόσο επιβαρυντική μπορεί ν' αποδειχθεί η κακή ψυχολογία, όχι μόνο στην ίαση αλλά και στην πρόκληση της ασθένειας! Το ένα είναι βουντού και το άλλο δεν είναι; Γιατί βρε γιατροί, είστε τόσο μεροληπτικοί (ή κοντόφθαλμοι); Γιατί τόση βεβαιότητα στο ιάσθαι και όχι στο ασθενείν; Ε, λοιπόν, μπορεί να μην είναι γνώση επιστημονική, ούτε μπορώ να σας φέρω την απόδειξη σε δοκιμαστικό σωλήνα, αλλά η κακή ψυχολογία, βάλτε το καλά στο μυαλό σας, θεωρώ πως είναι ο πιο επιβαρυντικός από όλους τους παράγοντες!!! Όχι για τη λευχαιμία μοναχά, αλλά για κάθε καρκίνο γενικότερα! Αυτό, βέβαια, αν θέλετε το πιστεύετε, όμως εγώ έχω χρέος να σας το αναφέρω. Προσέξτε όμως μην τα μπλέξετε, δε λέω σε καμία περίπτωση ότι ο καρκίνος οφείλεται στο πεσμένο ηθικό ή πως όσοι έχουν πεσμένο ηθικό θα πάθουν καρκίνο (κάτι θα πάθουν όμως)!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ! Το Α και το Ω, όχι του ασθενή μόνο, αλλά του οποιουδήποτε! Με την καρδιά (ή το μυαλό, όπως θέλετε δείτε το) αγαπάμε, με την καρδιά και μισούμε, με την καρδιά θεραπευόμαστε, με την καρδιά και νοσούμε! Μαχαίρι δίκοπο αλλά και όπλο απόλυτο! Δε διακηρύσσω τίποτε New Age αμπελοφιλοσοφίες, αλλά μονάχα την αγάπη για τη ζωή και τη συνεχή προσπάθεια! Βούτηξε στην άβυσσο της ψυχής σου και γνώρισε τη δύναμη που κρύβεις μέσα σου! Δύναμη απίστευτη! Άραγε, δώρο θεϊκό ή φυσική επιλογή; η κρίση είναι του καθενός, η δύναμη όμως είναι παρούσα και αστείρευτη! Κάνε χρήση σωστή και θα αναστήσεις το άψυχο, κάνε χρήση αλόγιστη και θα δεις τον εαυτό σου να λιώνει και να σβήνει σαν το κεράκι. Αυτά, βέβαια, θα τα κουβεντιάσουμε και αργότερα όμως να θυμάστε: η καλή ψυχολογία δεν είναι αυτοσκοπός, δεν είναι ο στόχος ή το φως στο βάθος του τούνελ. Είναι τρόπος ζωής, είναι μονοπάτι, όχι προορισμός. Δεν είναι ένα μόνιμο, ηλίθιο χαμόγελο, σαν κι εκείνο που μένει μετά από λίφτινγκ. Είναι το να κρατάς άσβεστη τη φλόγα στα σωθικά σου, το να νιώθεις αγωνιστής είτε στέκεσαι ορθός, είτε βρίσκεσαι κατάκοιτος. Είναι το να κρατάς ψηλά το κεφάλι πέρα από κάθε νίκη και κάθε ήττα!

Ουσιαστικά, λοιπόν, για να τελειώνουμε, η κακή ψυχολογία λειτουργεί περίπου όπως και η κούραση. Όντας άσχημη, αρνητική, από κάποια παρατεταμένη στεναχώρια, άγχος, απογοήτευση ή οτιδήποτε παρόμοιο, "ρίχνει" τον οργανισμό, τον αποδυναμώνει. Το ανοσοποιητικό ατονεί, υπολειτουργεί, αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην αποστολή του και η ιστορία επαναλαμβάνεται...




Αυτά κι άλλα πολλά συμβαίνουν μέσα στο ταπεινό ετούτο κορμάκι που είναι ταγμένο, μια ζωή, ακούραστα και αγόγγυστα, να ανέχεται και να κουβαλάει την αλαζονεία και την αχαριστία μας, πέρα-δώθε πάνω σε τούτον τον πλανήτη! Κι εμείς, αδαείς και ανυποψίαστοι, αδιαφορούμε συνεχώς, ώσπου κάποτε λυγίζει και γονατίζει, αποκάμει και αδυνατεί να συνεχίσει. Χρέος μας είναι, λοιπόν, να το προσέχουμε, αν θέλουμε να 'χουμε αρκετές ελπίδες ότι θα τα καταφέρει μέχρι το τέλος (αλήθεια άραγε, ποιό τέλος; υπάρχει κατάλληλη και ακατάλληλη στιγμή για να πεθάνει κανείς ή μήπως όλα αυτά δεν είναι παρά ματαιοδοξία, ένα παιχνίδι του μυαλού;).

Η αιτιολογία, λοιπόν, της λευχαιμίας είναι, σε γενικές γραμμές, ένας σκοτεινός ακόμη τομέας. Μπορεί, καθένας απ' τους παράγοντες που ανέφερα πιο πάνω, από μόνος του να μην αποτελεί αρκετά ισχυρό αίτιο, αν όμως εργάζεσθε υπερωρίες σε βενζινάδικο που γειτονεύει με πυρηνικό εργοστάσιο, φυτοζωείτε με μισό σάντουιτς, όλο κι όλο, μπλουμ σε πέντε φραπέδες, κι έπειτα γυρίζοντας στο σπίτι σας, στη γραφική σκιά κάποιου πυλώνα της ΔΕΗ, αφού έχετε μόλις εκτοξεύσει το δεύτερο πακέτο τσιγάρα από το παράθυρο του αυτοκινήτου (γνήσιο ελληνικό έθιμο), έρχεστε αντιμέτωπος με στίβες λογαριασμών, γραμμάτια, δελτία ειδήσεων, και τη γυναίκα σας που απειλεί με διαζύγιο (αν και αυτό ίσως να μην είναι τόσο επιβαρυντικό τελικά), τότε μάλλον πρέπει ν' αρχίσετε να το σκέφτεστε σοβαρά πόσες ελπίδες σας απομένουν ακόμα! Κανόνες, όμως, δεν υπάρχουν, υπάρχουν μόνο παθόντες. Τα υπόλοιπα είναι αστροπροβλέψεις! (Επίσης, πιστεύω ότι μόλις πριν λίγες αράδες, πρέπει να έγραψα τη μεγαλύτερη πρόταση της ζωής μου)

Το θέμα είναι ένα. Παράγοντες επιβαρυντικοί μπορεί να υπάρχουν πολλοί, μπορεί μονάχα ένας, ποιοι όμως ενήργησαν στην προσωπική, του καθενός, περίπτωση είναι ένα ερώτημα πολύ απαιτητικό για τις σημερινές μας γνώσεις. Ας αρκεστούμε σ' εκείνα που γνωρίζουμε στα σίγουρα και τα οποία, πέραν του εγκυκλοπαιδικού ενδιαφέροντος, δεν προσφέρουν καμία επιπλέον βοήθεια ή ουσία στον αγώνα μας. Η δική μας προσπάθεια, η προσωπική, είναι πέρα από κάθε επιστημονικό πεδίο και, σε τελική ανάλυση, πέρα και από την ίδια την επιβίωση του σώματος (αλλά αυτό, εκτός από μια πολύ μεγάλη κουβέντα, είναι μια καθαρά προσωπική μου άποψη).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΟΜΛ ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ